Potrawka z ryby morskiej
75 dag filetów z ryby morskiej, marchew, pietruszka, seler, cebula, 1 niepełna szklanka ryżu, 4 suszone grzyby, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany, 3 łyżki startego parmezanu, sól
Jarzyny pokroić w drobne paseczki, wraz z namoczonymi grzybami gotować w 3,5 szklankach wody. Kiedy są już miękkie zarówno grzyby jak i jarzyny, odlać 2 szklanki wywaru. Do pozostałego wywaru z warzywami i grzybami dodać pokrojoną w małe kawałki rybę, posolić i 10-15 minut gotować na bardzo małym ogniu. W odlanym wywarze ugoto- wać ryż z dodatkiem 1 łyżki masła. Do ugotowanego ryżu dodać śmietanę i połowę parmezanu, wymieszać, lekko posolić. W wysmarowa- nym pozostałym masłem naczyniu układać warstwami ryż, rybę wraz z warzywami, znów ryż i tak do wyczerpania się składników. Ostatnią warstwą powinien być ryż. Naczynie z potrawką wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i w wodnej kąpieli gotować 60 minut pod przykryciem. Gotową potrawę wyrzucić z naczynia jak babkę, posypać startym parmezanem.