Zamiast owijać głowę mokrym ręcznikiem…

Idzie fala upałów. Ludzie się martwią, a ja się cieszę, bo dobrze mi, gdy temperatura wzrasta powyżej 35 st. C.

Z tego powodu jeżdżę na przełomie lipca i sierpnia do Włoch. Nasze władze, wzorem innych krajów Europy, ogłaszają jakieś alerty. A Francuzi radzą wszystkim chodzić z głową owiniętą mokrym ręcznikiem.

Są jednak znacznie lepsze sposoby na złagodzenie niedogodności spowodowanych wysoka temperaturą. I człowiek przy tym nie wygląda jak niespełna rozumu. No bo wyobraźcie sobie tłum na Marszałkowskiej albo Nowym Świecie – a wszyscy w ociekających wodą turbanach frote.

Moje porady są prostsze i… smaczniejsze.

Chłodnik z miętową górką
1 pęczek botwinki, 100 ml śmietanki 30 proc., 300 ml zsiadłego mleka, 300 ml jogurtu naturalnego, 3 łyżki białego serka mielonego, 1 łyżka octu winnego, 8 rzodkiewek, kiełki lucerny, 3 ząbki czosnku, szczypiorek, 2 świeże ogórki, listki świeżej mięty, łyżeczka przyprawy uniwersalnej, sól, pieprz, oliwa z oliwek

1. Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, sparzyć przez 2 minuty w małej ilości wrzątku z dodatkiem odrobiny przyprawy uniwersalnej i octu. Ostudzić.
2. Posiekać czosnek i szczypiorek, pokroić rzodkiewkę w cienkie półplasterki. Pokroić ogórek wzdłuż, pozbawić nasion i zetrzeć na tarce z dużymi otworami.
3. Jogurt, zsiadłe mleko, śmietankę zmieszać z ostudzoną botwinką, dodać warzywa, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na pół godziny.
4. Serek mielony wymieszać z posiekanymi listkami mięty i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
5. Wlać chłodnik na talerze i na środku każdego uformować górkę z serka miętowego. Udekorować kiełkami lucerny i resztą listków mięty.

Chłodnik rzodkiewkowy
2 pęczki jędrnych rzodkiewek, duża cebula, łyżka masła, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 2 szklanki jogurtu, szklanka rosołu warzywnego, szczypta startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, sok cytrynowy do smaku

1. Rzodkiewki pokroić w talarki, cebulę posiekać.
2. Rozgrzać masło, poddusić na nim rzodkiewki z cebulą, po czym wlać rosół warzywny i gotować około 10 minut. Ostudzić.
3. Wymieszać zupę z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
4. Podawać chłodnik oziębiony, w filiżankach posypany siekaną zieloną pietruszką.

Chłodnik migdałowy z kurczakiem
Szklanka bulionu drobiowego, 2 szklanki jogurtu naturalnego, szklanka drobno pokrojonego mięsa pieczonego lub gotowanego kurczaka, liść laurowy, sól, pieprz, ząbek czosnku, 5 dag płatków migdałowych, łyżka masła

1. Wymieszać jogurt z bulionem, dodać mięso kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, pieprz, sól.
2. Na patelni rozpuścić masło, uprażyć na nim migdałowe płatki. Należy mieszać, aby nie przypiekły się zbyt silnie z jednej strony.
3. Połowę migdałów dodać do chłodnika, wstawić do lodówki.
4. Podawać chłodnik w filiżankach, tzw. bulionówkach, posypany pozostałymi uprażonymi migdałami.

Chłodnik migdałowy doskonale nadaje się na piknik. Mięso z kurczaka można zastąpić cielęciną lub pieczonym schabem.

Chłodnik na sposób wiejski
6 szklanek maślanki, szklanka śmietany, 20 dag tłustego białego sera, pęczek rzodkiewek, 2 dymki, 2 jaja ugotowane na twardo, łyżka masła, sól, cukier do smaku

1. Dymki oczyścić, pokroić wraz ze szczypiorem, podsmażyć na maśle, ostudzić.
2. Rzodkiewki oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Maślankę wymieszać ze śmietaną przy pomocy trzepaczki do piany, dodać podsmażone cebule starte rzodkiewki, pokrojone na ćwiartki jaja oraz pokrojony w kostkę biały ser, doprawić do smaku solą i cukrem.

Chłodnik gruszkowy z serem rokpol
1 kg dojrzałych gruszek,2 łodygi selera naciowego,15 dag sera rokpol, 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, pól szklanki słodkiej śmietanki 12-proc
Sok cytrynowy do smaku, po 5 ziaren czerwonego i zielonego pieprzu, sól, mielony biały pieprz

1. Gruszki obrać, pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne.
2. Łodygi selera pokroić na kawałki. Można zieloną nać selera zostawić do przybrania chłodnika.
3. Gruszki z selerem podlać połową szklanki wody i gotować co najmniej 15 minut, aby stały się miękkie. Zmiksować na gładki krem, dodając połowę sera.
4. Do masy serowo-gruszkowej dodać chłodny bulion i śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Silnie oziębić.
5. Podawać chłodnik w filiżankach, każdą przybrać selerową nacią i ziarnami pieprzu.