Majowe zapowiedzi

Maj łączy się w mojej pamięci ze świętem książek. I w tym roku zapowiadają się w Warszawie różne wydarzenia kulturalne z książką w roli głównej. Także książką kulinarną.

10 maja, czyli w dzień wyborów prezydenckich, pod warszawskim Pałacem Kultury ma się odbyć wielka impreza przy stole rozstawionym na świeżym powietrzu, podczas której uczestnicy będą rozmawiać i tym, jak ograniczyć marnowanie jedzenia, i jak wykorzystać pozostałości po nadmiernych zakupach spożywczych.

Podczas tego śniadania – czy raczej drugiego śniadania, bo wydarzenie rozpoczyna się w południe – będzie i pokaz kulinarny. Wraz z Barbarą wykonamy jeden z naszych ulubionych tortów, którego podstawą są pozostałości po chlebie razowym. Ten tort jest prosty w robocie i wręcz przepyszny. Na dowód dołączam przepis i fotografię tortu zrobionego w miniony weekend na rodzinne zgromadzenie. Tort zniknął ze stołu w parę minut i wszyscy narzekali, że był zbyt mały.

Oto on:OLYMPUS DIGITAL CAMERAA to przepis:

Tort chlebowy
7 jaj, 7 łyżek cukru, 7 łyżek utartego czerstwego chleba razowego, 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy

1. Żółtka utrzeć do białości z cukrem.
2. Wsypać utarty chleb razowy.
3. Ubić sztywną pianę z białek.
4. Wszystko razem połączyć, delikatnie mieszając.
5. Piec ok. 40 min. w średnio nagrzanym piekarniku, w wysmarowanej masłem tortownicy (średnicy ok. 25 cm), aż tort ozłoci się z wierzchu, a sprawdzony patyczkiem będzie suchy w środku. Tort chlebowy po przekrojeniu na 3 placki skrapla się wodą z rumem i cukrem, po czym przekłada się kremem orzechowym do i kremem kawowym – wyśmienitym.

Krem kawowy do tortu – wyśmienity
2 niepełne szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 4 żółtka, 1 kostka masła, 1/3 szklanki mocnej kawy lub 3 łyżeczki kawy sproszkowanej

1. Cukier zalać w garnku mlekiem i gotować do gęstości na małym ogniu, dość często mieszając. Nabiera wówczas lekko beżowego koloru ze względu na karmelizowanie się cukru. Wystudzić, często rozcierając drewnianą łyżką.
2. Utrzeć dokładnie masło z 4 żółtkami.
3. Dodając, po trochu ugotowany z mlekiem cukier, ucierać masę dość energicznie – najlepiej mikserem lub w malakserze.
4. Pod koniec ucierania dodawać po kilka kropel esencji kawowej lub po trochu 3 łyżeczki kawy sproszkowanej.

Gotując cukier z mlekiem, należy uważać, aby zbyt nie zgęstniał. Jest to zresztą największa trudność przy przyrządzaniu tego kremu: zakończenie gotowania we właściwym momencie.

Krem orzechowy do tortu
1 szklanka łuskanych orzechów laskowych, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, mniej niż 1/2 kostki masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki świeżej śmietanki, 1/2 laski wanilii.

1. Orzechy zemleć, wymieszać z cukrem i śmietanką, silnie podgrzać.
2. Dodać masło.
3. Do gorącej masy dodawać mieszając po jednym żółtku. Ucierać na ogniu.
4. Kiedy zaczyna gęstnieć, zestawić z ognia i ostudzić.

Zamiast orzechów laskowych można użyć wiórków kokosowych, jednak orzechy nadają kremowi znakomity smak – a kokos to jednak nie to…20059601Druga majową impreza to oczywiście Targi Książki, podczas których będę dyżurował (w niedzielę, 17 maja) w stoisku Firmy Olesiejuk od godz. 13 do 14. Wystawiona do sprzedaży z autografem będzie książka z ubiegłego roku wydana przez oficynę Przybylik, czyli „Jak smakuje pępek Wenus”.Jest serW Targach weźmie też udział Wydawnictwo Bernardinum, przywożąc świeże egzemplarze ostatniej mojej książki „Jest ser!”.Tam też będę czekał na czytelników.

Przy okazji miłośnicy książek mają okazję zwiedzić Stadion Narodowy, co też jest sporą atrakcją.