Wspomnienie lata

Coraz częściej słońce wychyla się zza ołowianych chmur i przywołuje wspomnienia minionego lata. Coraz bliżej natomiast termin pierwszego tegorocznego wyjazdu na południe.

A tęsknota za błękitnym niebem, wiosenną zielenią i kwitnącymi drzewami coraz większa. No i za zrzuceniem wszelkich swetrów czy ciepłych kurtek.

W Portofino na liguryjskim wybrzeżu

W Portofino na liguryjskim wybrzeżu

Aby uprzyjemnić sobie ten przedwiosenny czas oczekiwania, wyciągamy z pamięci przepisy przywiezione z poprzednich wypraw nad Morze Śródziemne i oglądamy zdjęcia z wakacji, gdy podróżowaliśmy z wnukami, które (dziś całkiem dorosłe i przewyższające nas o głowę) cieszyły się z tych podróży tak jak my.

Dziś więc na obiad grecki przysmak z jagnięciny.

Kleftiko
1 kg jagnięciny z udźca lub łopatki, 4 duże kartofle, 2 cebule, 4 marchewki, fasolka szparagowa, 1 pomidor, 4 plastry sera feta, główka czosnku, kieliszek białego wytrawnego wina, sok z cytryny, oliwa extra vergine, oregano, rozmaryn, pieprz, sól

1. Mięso po umyciu oczyścić z łoju i pokroić w kostkę.
2. Wymieszać wszystkie przyprawy z winem, sokiem cytrynowym i połową oliwy. Dodać 4 wyciśnięte ząbki czosnku. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
3. Kartofle pokroić w kostkę jak mięso i dodać także pokrojoną cebulę oraz marchew. Dołożyć garść fasolki szparagowej, oregano, resztę oliwy i znów 4 pokrojone ząbki czosnku.
4. Przygotować 4 arkusiki pergaminu. Ułożyć na nich porcje mięsa i warzyw. Na wierzchu każdej paczki położyć gruby plaster pomidora i pokruszona fetę. Szczelnie zawinąć.
5. Piec w piekarniku godzinę w temperaturze 180 st. C.

A na deser zamiast lodów – kozi twarożek z miodem:

W tle grecka świątynia w Paestum

W tle grecka świątynia w Paestum

Kozi ser z miodem
35 dag tłustego białego sera, 35 dag koziego białego sera, 25 dag cukru, 100 ml soku z cytryny, 0,5 l wody, 5 dag miodu, 5 dag orzechów włoskich

1. Wymieszać oba sery z cukrem i sokiem z cytryny. Dodawać po jednej łyżce wody, cały czas mieszając.
2. Dość luźną masę wyłożyć na płaski talerz i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.
3. Po wyjęciu podzielić na porcje, polać miodem i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.

W restauracji La Peniche niedaleko Carrary

W restauracji La Peniche niedaleko Carrary

To są dla mnie aromaty i smaki letnich podróży.