Andrzejkowe wróżby

Niezbyt dokładnie pamiętam, jak wyglądają wszystkie andrzejkowe obyczaje. Przez ostatnie lata nie miałem bowiem okazji uczestniczyć w żadnych imieninach Andrzeja. Jedyny spośród moich bliskich przyjaciół Jędruś świętuje (i to też nie co rok) swoje urodziny, a imieniny zgrabnie omija. Warto jednak podsunąć blogowiczom ten temat, bo zapewne przypomną nam, jak sami bawili się lub bawią w ten ostatni dzień listopada i jakie są tego skutki.

Ja w rewanżu podrzucę kilka przepisów, które mogą uatrakcyjnić takie andrzejkowe wieczorynki. Oto one:

Baba z jaj na twardo
5 jaj na twardo, 3 jaja surowe, czerstwa bułka, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki śmietany 30-proc., łyżeczka soli, pieprz, łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki, łyżeczka posiekanego koperku
Do posmarowania naczynia do zapiekania: łyżka masła

1. Ubić na sztywno mocno oziębioną śmietanę.
2. Ugotowane jaja obrać ze skorupek i pokroić w plastry.
3. Utrzeć masło z surowymi żółtkami i namoczoną, a następnie odciśniętą bułką. Dodać ubitą z białek pianę, sól, pieprz koperek i pietruszkę oraz pokrojone jajka i ubitą śmietanę. Starannie, lecz delikatnie wymieszać.
4. Napełnić masą wysmarowaną masłem formę do zapiekania (w kształcie wysokiej babki). Piec 30 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Podawać wyłożoną jak babkę na półmisek. Jako dodatek można podać sos chrzanowy lub tatarski.

Bakaliowy pasztet
Ok. 25 dag gotowanego lub pieczonego mięsa z kurczaka, pół szklanki pokruszonych łuskanych włoskich orzechów, pół szklanki płatków migdałowych, 4 łyżki tartej bułki, pół szklanki śmietanki 30-proc., sok z połowy cytryny, po łyżce oliwy z oliwek oraz majonezu, sól, pieprz

1. Bułkę tartą zalać śmietanką, wymieszać i odstawić na kwadrans. Mięso posiekać, dodać namoczoną tartą bułkę, sok cytrynowy i oliwę, zmiksować.
2. Migdały i orzechy także zmiksować, wymieszać z mięsem z bułką, doprawić solą, pieprzem i majonezem.
3. Ułożyć na półmisku, przybrać połówkami orzechów i śliwkami w occie lub inną słodkawą marynatą.

Bataty zapiekane z rokpolem
4 równej wielkości bataty, 4 szalotki, 15 dag sera rokpol, sól, 2 łyżki oliwy

1. Bataty dokładnie umyć, nie obierać, posolić po wierzchu i piec przez godzinę w temperaturze 180 st C.
2. Szalotki pokroić na cienkie krążki, podsmażyć na oliwie na złocisto.
3. Ser rokpol pokroić na 8 plasterków.
4. Upieczone bataty pokroić na połówki, na każdej położyć nieco podsmażonej cebulki szalotki, na niej ser.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i zapiec bataty około 3 minut. Ser powinien się w tym czasie rozpuścić i wrzeć.

Sernik z procentami
Na spód: szklanka z czubem mąki, pół kostki masła, 5 łyżek cukru, jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżeczka cukru waniliowego
Do wysmarowania tortownicy: łyżka masła
Na masę serową: pół kostki miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru, 50 dag sera trzykrotnie mielonego, 2 jaja, budyń waniliowy (proszek), półtorej szklanki mleka, pół szklanki ajerkoniaku
Ten delikatny sernik można podawać z dodatkiem ajerkoniaku, którym polewać porcje

1. Zagnieść szybko kruche ciasto z podanych składników.
2. Dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy wylepić kruchym ciastem.
3. Utrzeć masło z cukrem i jajami na pulchną masę, dodać ser i dokładnie zmiksować
4. Wymieszać budyniowy proszek z mlekiem, dodać ajerkoniak i dodać, miksując do masy serowej, wygładzić wierzch.
5. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec sernik 70 minut. Podawać oziębiony sernik polany odrobiną ajerkoniaku.