Apetyt na naleśniki

W minioną niedzielę mimo mało sympatycznej pogody postanowiłem odbyć dłuższy spacer. Po głosowaniu (ze zdumieniem zauważyłem, że publiczność w lokalu wyborczym stanowili niemal wyłącznie ludzie w dość zaawansowanym wieku) przemaszerowałem przez ulice Mokotowa parę kilometrów, aż do momentu, gdy zacząłem odczuwać dojmujący głód. Dopiero wówczas zawróciłem i spiesznie powędrowałem do domu. Byłem i głodny, i przemarznięty. Czym się rozgrzać?

I wówczas przyszły mi na myśl naleśniki. Dawno ich nie robiłem, a w lodówce miałem sporo różnych resztek, z których można było przygotować rozmaite farsze. W spiżarni zaś czekały na taką okazję ostatnie wiejskie jajka.traditional homemade blinis or crepesUwinąłem się w miarę szybko i na stole znalazły się różnorodne, gorące i chrupkie ruloniki z farszem ostrym, łagodnym serowym i na koniec słodkim. Naleśniki bowiem są daniem dla łasuchów wszelkiego autoramentu: mogą zadowolić mięsożerców, jaroszy, miłośników pikantności i tęskniących za łakociami.

Podrzucam więc wszystkim kila różnorodnych przepisów. Mam nadzieję, że ku zadowoleniu większości.

Naleśniki po meksykańsku
Na naleśniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, szczypta soli, szklanka mleka i 2-3 łyżki gazowanej wody mineralnej
Na farsz: 3 łyżki oleju, puszka czerwonej fasoli, mała puszeczka konserwowej kukurydzy, ok. 40-50 dag mielonego mięsa (może być z indyka), czerwona i zielona papryka, duży mięsisty pomidor, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, do smaku pół pokruszonej kostki rosołowej, po szczypcie oregano, chili, pieprzu, kilka łyżek gęstego jogurtu lub gęstej śmietany

1. Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, odstawić na 30 minut, po czym usmażyć na teflonowej patelni cienkie naleśniki.
2. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać mięso i chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i doprawić kostką rosołową. Dusić 5 minut.
3. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojony w kostkę pomidor, odsączoną i przepłukaną przegotowaną wodą fasolę, odsączoną kukurydzę, przyprawy, doprawić koncentratem pomidorowym. Dusić 3-4 minuty.
4. Na jednej połowie naleśnika układać po trochu farszu, nakrywać drugą połową naleśnika. Można zagrzać na patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Podawać z porcją jogurtu lub śmietany.

Naleśniki z farszem z bryndzy
8 naleśników
Na farsz: po 10-15 dag bryndzy i twarogu tłustego, 2 żółtka, 3 spore ugotowane ziemniaki, 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12-proc., 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz
Do panierowania: 2 białka i pół szklanki tartej bułki
Do smażenia: pół szklanki oleju

1. Bryndzę i twaróg pokruszyć widelcem, a następnie dodać żółtka. Utrzeć dokładnie razem.
2. Ugotowane ziemniaki rozdrobnić widelcem i wraz ze śmietaną lub jogurtem oraz szczypiorkiem dodać do serów. Wymieszać farsz dokładnie, doprawić w miarę potrzeby solą i pieprzem.
3. Na każdym naleśniku układać porcję farszu. Po zawinięciu boków naleśników do środka rolować je, formując walcowate krokiety.
4. Białka ubić na pianę. Maczać w niej krokiety, a następnie obtaczać w tartej bułce.
5. Rozgrzać olej na patelni, smażyć krokiety ze wszystkich stron na złocisto.

Naleśniki z serami i porami
Na naleśniki: szklanka mąki, 2 jajka, szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, łyżka oleju do smażenia
Na farsz: 4 duże pory, łyżka masła i łyżka oleju, kostka bulionu warzywnego, sól, pieprz
8 plasterków sera gouda, 30 dag fety, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, łyżka masła do posmarowania tortownicy
Do posypania wierzchu: 2 łyżki startego jakiegokolwiek sera (ementaler lub gouda)

1. Zmiksować wszystkie podane składniki ciasta i odstawić je na pół godziny. Następnie usmażyć naleśniki na smarowanej cienko olejem patelni.
2. Pory starannie oczyścić, odciąć zielone końcówki, resztę pokroić w cienki makaronik; rozgrzać na patelni masło z olejem, dodać pory i pokruszoną kostkę bulionu warzywnego, dodać pieprz i mieszać, aż pory się podduszą i staną szkliste, wówczas dodać 4 łyżki wody i dusić dalej pod przykryciem jeszcze 4-5 minut.
3. Fetę pokruszyć widelcem, dodać do porów wraz z 2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki.
4. W posmarowanej masłem tortownicy ułożyć pierwszy naleśnik, na nim duszone pory z fetą, na nich plasterek sera gouda, następnie kolejny naleśnik, pory i ser gouda i tak dalej. Powinno być osiem warstw, przy czym ostatnią warstwę powinien stanowić naleśnik, który posypać startym serem.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i zapiekać naleśniki około 20-25 minut.

Naleśniki Suzette
Na ciasto: szklanka mąki, 2 szklanki mleka, 2 łyżki stołowe roztopionego masła, 3 jajka, sól
Na sos: 3/4 szklanka cukru, 3 pomarańcze, 10 dag masła, 3 łyżki likieru pomarańczowego
Do podsmażenia: łyżeczka masła

1. Zmiksować składniki naleśników, odstawić na 30 minut. Usmażyć cienkie naleśniki.
2. Polać wrzątkiem pomarańcze, zetrzeć na tarce około 2 łyżeczek skórki pomarańczowej, sok wycisnąć.
3. Wsypać cukier na rozgrzaną patelnię, kiedy zacznie się rumienić wlać ostrożnie 3 łyżki wody i dodać masło. Kiedy się stopi, dodać sok pomarańczowy, likier i skórkę, chwilę podgrzać.
4. Naleśniki poskładać w chusteczkę, zagrzać na patelni na roztopionym maśle.
5. Podawać naleśniki gorące, polane gorącym sosem.