Trudny wykręt i łatwe przepisy

Inne zajęcia nie pozwalają mi napisać kolejnego blogowego felietonu. Nie lubię jednak sprawiać zawodu stałym czytelnikom, więc po namyśle postanowiłem ratować się w najprostszy sposób.

Otóż na piątkową kolację podaję przyjaciołom na przekąskę dwa warianty carpaccio. Oba przepisy są też znane blogowiczom, którzy do „Gotuj się!” zaglądają od wielu lat. Tym będzie więc łatwiej zrobić to samo co ja. Inni będą musieli zasięgnąć rady u „starych” bywalców. Myślę, że zachęci ich do tego widok dań.carpaccioDSCN0522Carpaccio
50 dag polędwicy wołowej, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz (biały, świeżo mielony), 2-3 łyżki płatków parmezanu, garść listków szpinaku lub rukoli

1. Polędwicę obmyć, zawinąć w płat folii do żywności, uformować w zgrabny walec, włożyć co najmniej na 2 godziny do zamrażalnika.
2. Po wyjęciu zamarzającej polędwicy z zamrażalnika pokroić ją na cieniutkie plasterki. Najlepiej udaje się to przy pomocy elektrycznej krajalnicy lub bardzo ostrego noża. Jeśli plasterki nie są wystarczająco cienkie, można je ułożyć na folii na desce, przykryć folią do żywności i rozwałkować przy pomocy wałka do ciasta. Plasterki polędwicy ułożyć na talerzykach posmarowanych uprzednio oliwą.
3. Plasterki polędwicy posmarować oliwą i octem balsamicznym, posypać świeżo zmielonym pieprzem, lekko posolić, posypać płatkami parmezanu i przybrać listkami szpinaku albo rukoli.OLYMPUS DIGITAL CAMERACarpaccio z prawdziwków
2 spore, jędrne prawdziwki, 5 dag sera pecorino, oliwa, sok z cytryny, sól

1. Grzyby oczyścić ściereczką, nie myjąc, pokroić w cienkie plasterki (wzdłuż, czyli na stojącej nóżce), ułożyć na półmisku, posolić delikatnie, skropić cytryną i wstawić do lodówki.
2. Po 30 minutach wyjąć, posypać płatkami cienko pokrojonego pecorino i skropić oliwą. Podawać od razu.

PS Zwykły ocet balsamiczny można zastąpić octem o smaku owocowym. Zamiast rukoli lub szpinaku można użyć do przybrania mięsa listków bazylii.

Fot. P. Adamczewski