Nasz klient, nasz pan

Zgodnie z tą maksymą spełniam prośbę Krzycha i podrzucam kilka przepisów na topinambur.

Dla rozweselenia zaś czytającej publiczności zamieszczam zdjęcie kolejnego pokolenia „moich” wiewióreczek, które mieszkają pod dachem w drewutni i dokarmiają się w ptasiej stołówce. Uwielbiają oczywiście orzechy, pestki, suchary i… truskawki. Na szczęście dla mnie gardzą topinamburem.

Fot. P. Adamczewski

Topinambur panierowany
50 dag bulw topinamburu, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 6 łyżek bułki tartej, klarowane masło do smażenia

1. Bulwy wyszorować, gotować osolonym wrzątku ok. 7 minut, by były lekko twarde.
2. Ostudzić, obrać ze skórki; jeśli są spore, przeciąć wzdłuż na pół.
3. Na osobnych talerzykach umieścić mąkę, roztrzepane jajko, bułkę tartą. Po kolei obtaczać w tym bulwy, panierując je dokładnie.
4. Smażyć na patelni z rozgrzanym masłem, aż będą rumiane ze wszystkich stron.

Topinambur pieczony z cheddarem
50 dag bulw topinamburu, 3/4 szklanki śmietanki kremówki, 1 ząbek czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 10 dag startego cheddara

1. Topinambur obrać, pokroić w cienkie plasterki.
2. W misce wymieszać plasterki ze śmietanką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować rozciętym ząbkiem czosnku. Rozłożyć topinambur, by mniej więcej leżał płasko, tworząc placek. Przykryty folią aluminiową wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
4. Po 30 minutach odkryć, sprawdzić, czy są plasterki miękkie, posypać startym serem i ponownie zapiec.

Topinambur smażony z pestkami i kalafiorem
50 dag bulw topinamburu, 1/4 główki kalafiora podzielona na różyczki, 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika, 3 łyżki oleju słonecznikowego, posiekana natka pietruszki, tymianek sól, pieprz
1. Topinambur wyszorować, pokroić w poprzek na jednocentymetrowe plasterki.
2. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić topinambur, kalafior, pestki słonecznika, dodać sól, pieprz oraz tymianek i smażyć powoli, aż warzywa zmiękną i się zrumienią. Cały czas mieszać.
3. Pod koniec smażenia wymieszać z natką pietruszki i podawać.

Topinambur z okruchami chleba
250 ml tłustej śmietany, sok z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, garść świeżego tymianku, 2-3 łyżki startego parmezanu, 2 bulwy topinamburu, 3 kromki czerstwego chleba, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa z oliwek
1. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C.
2. Do miski wlać śmietanę, dodać sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, połowę tymianku i większą część parmezanu, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. Rozcieńczyć 6-8 łyżkami wody i dorzucić pokrojony w cienkie paski topinambur.
4. Wszystko wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć aluminiową folią i piec przez 35 minut.
5. Okruchy chleba wymieszać z resztą tymianku, solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Wyjąć topinambur z piekarnika, odkryć i posypać z wierzchu resztą parmezanu oraz wcześniej przygotowanymi okruchami chleba.
6. Zapiekać jeszcze przez kwadrans, aż wierzch stanie się rumiany.