Pułtusk stolicą kuchni polskiej

To już po raz szósty będzie Pułtusk gościł doskonałych kucharzy z wielu restauracji krajowych oraz uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Będzie to podczas finału VI Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Dawniej i Dziś, organizowanego od lat przez niestrudzonego mistrza Stefana Birka. Kulinarne igrzyska będą trwały od 31 maja do 1 czerwca, czyli w najbliższy weekend.

I profesjonalni kucharze, i uczniowie będą korzystać z tych samych produktów, a będą to:
– jesiotr (filet ze skórą) – ok. 700 g
– owoc agrestu – ok. 500 g
– jogurt typu greckiego – ok. 300 g
– golonka ze sztuk QAFP (cała) – 5 szt. ok. 500 g
– ser pleśniowy Firmy „Lazur” – ok. 300 g
– chrzan pospolity (korzeń) – ok. 100 g.

A co z tego wyczarują (muszą przygotować przekąskę i danie główne), opowiem po konkursie, który będziemy z Barbarą wnikliwie obserwowali jako jurorzy.Danie uczniowskie z poprzedniego konkursuI danie profesjonalistów – oba efektowne
Fot. P. Adamczewski

Jak zwykle podczas pułtuskich konkursów będą liczne występy artystyczne, swoje stoiska handlowe rozstawią producenci wyrobów spożywczych i sprzętu kulinarnego, będą też książki kulinarne, w tym także i nasze nowości, prezentowane ostatnio na blogu i na Targach Książki w Warszawie.

Zapraszamy więc w sobotę do Pułtuska!