Pieczeń wołowa na niedzielę

1 kg wołowiny na pieczeń, 2 cebule, 4 plasterki wędzonego boczku, kiszony ogórek, marchew, 3 – 4 suszone grzyby, łyżka dobrej francuskiej musztardy, szklanka wytrawnego czerwonego wina, łyżka klarowanego masła do smażenia, sól, pieprz

1. Mięso umyte i osuszone kuchenną papierowa ściereczką zbić tłuczkiem do mięsa, posmarować musztardą, pod przykryciem odstawić na noc do lodówki.
2. Grzyby zalać szklanką wody i odstawić na cała noc.
3. Następnego dnia pokroić boczek w paseczki, cebule w ćwiartki, ogórek w plasterki a grzyby w paski.
4. Rozgrzać w garnku masło klarowane, zrumienić na nim mięso. Dodać wszystkie pokrojone składniki, dodać także sól i pieprz, obraną marchew w całości, wlać wino i dusić co najmniej godzinę pod przykryciem, sprawdzając, czy nie odparował sos – w razie potrzeby wlać kilka łyżek wody.
Podawać pieczeń pokrojoną w plastry z dodatkiem kaszy gryczanej.