Święto ślimaka

 

Fot. P. Adamczewski

24 maja ogłoszono Świętem Ślimaka. Nie wiem kto to wymyślił i kto jest patronem. Zrozumiałem jednak, ze tego właśnie dnia mój stół nie może obejść się bez dorodnych winniczków.

Na szczęście nie musze ich sam zbierać, bo od zbioru do podania na talerzu ślimak musi przejść kilkudziesięciogodzinną ścisła dietę, by nie doprowadzić zjadających go ludzi do utraty  zdrowia a czasem i życia. Ślimaki jedzą bowiem ze smakiem różne roślinki, które dla człowieka są wielce szkodliwe.
Na szczęście jednak można kupić ślimaki już poły przyrządzone. A w każdym razie po głodówce i zapakowane na powrót do muszelek w towarzystwie czosnku, zielonej pietruszki i żółtego sera. Wystarczy je więc wsadzić do piekarnika i po kwadransie ułożyć na stole. Byle nie zapomnieć o stosownym winie. Zwłaszcza, że to winniczki!
Jeśli zaś ma ktoś w domu ślimaki w puszce i to może je przyrządzić według tego przepisu:
Ślimaki po burgundzku
1 kg ślimaków, 10 dag pieczarek, 10 dag szalotki, 15 dag surowego boczku,20 dag masła, 100 ml wytrawnego czerwonego wina, mały pęczek trybulki, sól, pieprz; na sos: 0,5 l bulionu z drobiu, 12 sztuk czerwonej szalotki (może być biała), 15 dag zmrożonego masła, sól, pieprz
1.Szalotkę (białą) pokroić w plastry i zblanszować (czyli wrzucić do wrzątku na 2 – 3 min). Pokroić boczek w słupki i podsmażyć na maśle. Dodać osączoną szalotkę, pokrojone w plastry pieczarki i dusić kilka minut przyprawiając solą i pieprzem.
2.Winniczki podsmażyć na maśle.
3.Przygotować sos: posiekać czerwoną szalotkę (lub białą gdy tamtej nie ma) i zalać winem. Gotować aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Dolać bulion i zagotować. Wtedy dodać do sosu zmrożone masło i szybko dokładnie rozbełtać.
4.Wyłożyć na talerz uduszoną szalotkę z pieczarkami, na to winniczki i polać zgęstniałym sosem.

lub według tego:
Ślimaczki w sosie pokrzywowym
50 niedużych winniczków z puszki, duży kieliszek białego wytrawnego wina, tyleż zalewy z puszki po ślimakach, 1 ząbek czosnku, 30 dag pokrzyw, 5 dag masła, 1 łyżeczka oleju, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1.Odcedzić ślimaki. Zalewę (150 ml ) zmieszać z taką samą ilością białego wina i zagotować. Po zagotowaniu zostawić płyn na bardzo małym ogniu by zmniejszył objętość o połowę.
2.Ślimaki podgrzać w pozostałej czystej zalewie.
3.Umyć pokrzywy i pozbawić twardych włókien. Następnie obgotować je we wrzącej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez sito.
4.Puree z pokrzyw połączyć z sosem z zalewy i wina. Dodać masło, olej i  świeżo zmielony pieprz i gałkę muszkatołową.
5.Ślimaki nakładać na głębokie talerze i polać sosem.

Smacznego świętowania.