Zupa ziołowa z jajkami na twardo

Po 5 łyżek posiekanego koperku, szczypiorku zielonej pietruszki i świeżego estragonu, 2 łyżki masła klarowanego, 2 płaskie łyżki mąki, 2 – 3 szklanki bulionu (może być warzywny bulion z kostki), szklanka jogurtu naturalnego, sok z cytryny, sól i mielony biały pieprz do smaku, cukier według gustu
Jako dodatek pokrojone na połówki jajka na twardo i 4 łyżki kiełków lucerny

1. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i kiedy spieni się i zbieleje wlać bulion, kiedy zawrze – gotować 5 minut, po czym zmiksować zupę, dodać mieszając jogurt i znów podgrzać.
2. Zupę doprawić solą, cukrem i sokiem cytrynowym oraz pieprzem.
3. Podawać w bulionówkach, do każdej włożyć 2 połówki jajka na twardo, wierzch przybrać kiełkami.