Migdałowiec – czekoladowiec

35 dag czekolady deserowej, 20 dag masła, 6 jaj, 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szklanki śmietanki (najlepiej 22-proc.), 1,5 szklanki mąki, 3 łyżki kakao,15 dag migdałowych słupków, pół szklanki nutelli (ok.10 dag)

1. 15 dag czekolady połamać na kawałeczki, włożyć do kubeczka i stopić w kuchence mikrofalowej lub wkładając kubek do większego garnuszka z wrzącą wodą.
2. Do roztopionej czekolady dodać masło i wymieszać. Ostudzić.
3. Jajka zmiksować lub utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę.
4. Do czekolady z masłem dodać masę jajeczną, śmietankę, mąkę i kakao, migdałowe słupki. Wymieszać.
5. Blaszkę (25x35cm) wyłożyć papierem do wypieków, wyłożyć ciasto, rozsmarować.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C około 25 minut.
7. Rozpuścić w ten sam sposób co poprzednio pozostałą czekoladę, dodać nutellę i dokładnie wymieszać. Polewą polać zimne już ciasto, rozsmarować szerokim nożem.
8. Kiedy polewa zastygnie-pokroić ciasto na kawałki o rozmiarach 5×5 cm.