Mufinki z likierem

2 jajka, 1/2 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 12 łyżek oleju słonecznikowego, 150 ml kakaowego likieru np. Baileys, ? szklanki mąki, 1 ? łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki suszonej żurawiny (lub porzeczki) , 40 g czekolady (część tabliczki)
Na polewę:3/4 szklanki przesianego cukru pudru, 4-5 łyżek likieru kakaowego (np. . Baileys)

Ponadto 12 papierowych lub silikonowych foremek do mufinek

1. Wymieszać cukier i cukier waniliowy utrzeć z całymi jajami. Stopniowo dodawać olej słonecznikowy i likier.
2. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia i dodać do utartych składników (cały czas energicznie mieszając).
3. Żurawinę umyć i osuszyć, czekoladę pokruszyć na kawałeczki. Dodać do ciasta.
4. Ciasto ponakładać po trochu do foremek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200° przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
5. Wymieszać cukier puder z likierem, aż powstanie jednolita polewa. Polać nią babeczki.