Zupa rybna z winem

50 dag filetów z białej morskiej ryby,2 marchwie, pietruszka, kawałek selera i pora,2 spore ziemniaki,2 łyżki soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki białego wina,2 ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy,2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
Jako dodatek: grzanki z bagietki opieczone w piekarniku

1.Umyte i obrane warzywa pokroić na kawałki, zalać 8 szklankami wody, dodać liść laurowy i gotować 15 – 20 minut.
2.Filety umyć, włożyć do gotujących się warzyw i gotować razem jeszcze 5 minut, po czym usunąć liść laurowy, wyjąć rybę.
3.Powstałą zupę zmiksować, gotując doprawić winem, koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
4.Rybę pokroić na kawałki, dodać do zupy, chwilę jeszcze gotować na małym ogniu.
5.Podawać zupę posypaną siekaną zieloną pietruszką i z grzankami.