Kacze piersi w sosie z czarnej porzeczki

4 pojedyncze filety z kaczej piersi, szklanka czarnych porzeczek, łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, szczypta cukru, mały kieliszek brandy

1. Kacze piersi posolić, ułożyć na rozgrzanej patelni skórą do doły, smażyć 10 minut, po czym przewrócić na drugą stronę i jeszcze smażyć 5 minut.
2. Po podsmażeniu usunąć z mięsa skórę wraz z tłuszczem, z patelni zlać wytopiony tłuszcz (zachować 3 łyżki) i znów smażyć piersi po 5 minut z każdej strony.
3. Porzeczki po obraniu z szypułek zalać połową szklanki wody i gotować 10 minut.
4. Pozostawić 2 łyżki owoców w całości do przybrania potrawy, pozostałe zmiksować, dodać koncentrat, 3 łyżki tłuszczu od smażenia, dodać brandy i sól, pieprz oraz cukier do smaku, zagotować sos, włożyć mięso i chwilę gotować.