Deser makaronowo – twarożkowy

Na makaron: 20 dag (szklanka z czubkiem) krupczatki, 2 jajka, łyżeczka oleju, szczypta soli i tyle wody, ile będzie trzeba aby zagnieść elastyczne ciasto
Na masę: 25 dag twarożku lub sera na sernik, 2 jajka, 4 łyżki masła, pół szklanki cukru pudru, pół szklanki śmietany kremówki, skórka starta z całej cytryny
Do wysmarowania foremki: łyżka oleju
Do wysypania foremki:2 łyżki tartej bułki
Jako dodatek: szklanka świeżych miękkich owoców (posłodzonych do smaku) lub pół szklanki dżemu

1. Zagnieść ciasto na makaron, rozwałkować, pokroić w szerokie paski, wrzucić na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotować 9 minut, odcedzić, przelać zimną wodą.
2. Utrzeć masło z cukrem (zostawić łyżkę do piany z białek), dodać skórkę cytrynową, dalej ucierając dodawać żółtka i ser oraz kremówkę.
3. Ubić białka na sztywną pianę, dodać na koniec cukier.
4. Wymieszać makaron z serem i pianą.
5. Naczynie do zapiekania (może to być tortownica) wysmarować olejem, wysypać tartą bułką, przełożyć do naczynia masę makaronowo-serową.
6. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C i zapiekać leguminę godzinę.
7. Podawać pokrojoną na trójkąty jak tort, polaną zmiksowanymi owocami lekko posłodzonymi albo rozpuszczonym w 2-3 łyżkach wrzącej wody dżemem.