Lazania carbonara

9 płatów lazanii, 15 dag wędzonego boczku, 25 dag pieczarek, półtorej szklanki śmietany, 5 jaj, szklanka startego żółtego sera, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
Do posmarowania żaroodpornej formy do lazanii: łyżka masła

1. Lazanie wrzucać na minutę na wrzącą wodę, po czym wyjmować i odsączać.
2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Skwarki zdjąć łyżką wazową, pozostawić na patelni wytopiony tłuszcz.
3. Pieczarki umyć, osuszyć poszatkowana plasterki, podsmażyć na tłuszczu pozostałym na patelni.
4. Posmarować masłem formę do lazanii ułożyć warstwę płatów, na pierwszej warstwie ułożyć skwarki z boczku, znów warstwę płatów , na nich usmażone pieczarki. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę płatów.
5. Wymieszać śmietanę z jajami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zalać lazanię, wierzch posypać startym serem wymieszanym z tartą bułką
6. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C zapiekać lazanie około 50 minut.