Szybkie risotto z szynką

2 woreczki do gotowania ryżu, cebula, 2 papryki, 3 łyżki oleju lub oliwy, łyżka masła, 3 łyżki białego wytrawnego wina, szklanka pokrojonej w paski szynki, szklanka startego żółtego sera, 6 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy, 2 szklanki bulionu warzywnego, pól szklanki mrożonego groszku, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz

1. Cebulę posiekać jak najdrobniej, drobno także pokroić paprykę, podsmażyć na rozgrzanej w garnku oliwie z masłem.
2. Do zeszklonej cebuli z papryką dodać suchy ryż i przyprawę curry, smażyć minutę, aż ryż wchłonie tłuszcz, dodać wino i chwilę jeszcze podgrzewać.
3. Do ryżu dodać pokrojoną szynkę, mrożony groszek oraz pokrojone, wyjęte z zalewy pomidory. Dusić wszystko razem do miękkości.
4. Kiedy ryż jest gotowy (powinien być ugotowany, ale jędrny) dodać starty ser i wymieszać risotto, doprawić solą i pieprzem.