Sernik puszysty

40 dag tłustego twarogu, 4 jajka, pół szklanki cukru, masło, sól, cynamon, otarta skórka z cytryny, rodzynki, smażona w cukrze skórka z pomarańczy, likier morelowy

1. Zmielić trzykrotnie twaróg przez sitko z drobnymi dziurkami.
2. Rozbełtać w miseczce trzy żółtka plus jedno całe jajko.
3. Zmielony ser rozetrzeć w glinianej misce kopystką z jajami, cukrem, połową łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczką skórki startej z cytryny, szczyptą soli.
4. Smażoną skórkę pomarańczową i rodzynki skropić likierem morelowym i dodać do serowej masy.
5. Z białek ubić sztywna pianę i ostrożnie połączyć z serem.
6. Posmarować tortownicę masłem. Włożyć masę serową z bakaliami. Nożem wyrównać wierzch i piec 30 minut w temperaturze 160 st. C.