Wino lubi czystość

Kieliszek musi być czysty. Po myciu trzeba go dokładnie wypłukać, by nie pozostały resztki detergentów. Lepiej myć kieliszki sodą oczyszczoną, która nie zostawia śladów. Należy wycierać kieliszki czystą ścierką, tak by powierzchnia była wolna od zacieków i plam.

Tuż przed wlaniem wina dobrze jest przepłukać kieliszki wodą mineralna lub oligoceńską, by usunąć  aromaty, które wniknęły  do szkła  np. w kredensie ze starego drewna.

Im większy kieliszek, tym lepiej. Zadbaj, by kieliszki miały 250 mililitrów. Ale napełniać je należy tylko w jednej trzeciej objętości.  Ruch wirowy wina pozwoli na wydobycie z trunku ukrytych w nim aromatów.
Nie wolno nalewać do tych samych kieliszków podczas jednego przyjęcia różnych win. Resztki poprzedniego zniekształcą , a nawet rujnują smak kolejnego. Można przepłukać je wodą mineralną ale lepiej wymienić lub umyć.

I teraz już można wznieść toast stosowny do blogowej okazji.