Tagliatelle ze szpinakiem

40 dag makaronu tagliatelle, 50 dag mrożonego szpinaku (lub 70 dag świeżego, który należy oczyścić, obgotować i posiekać) , 25 dag fety, mała kulka mozzarelli, 2 – 3 jaja ugotowane na twardo, 2 łyżki śmietany 18-proc. oraz łyżeczka mąki, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mąki, sól, pieprz.

1. Rozmrożony szpinak (lub ugotowany i posiekany świeży) dusić na wolnym ogniu i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz.
2. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do szpinaku, wymieszać, dusić jeszcze 3 minuty.
3. Fetę pokroić w drobną kostkę i dodać do szpinaku, dusić minutę.
4. Ugotować makaron, odcedzić, włożyć do garnka ze szpinakiem, wymieszać, przełożyć na dużą miskę lub podawać w tym samym garnku przybrane pokrojonymi w plasterki jajkami na twardo i pokrojoną w plasterki mozzarellą.