Rurki makaronowe z pieczarkami (lub boczniakami)

40 dag makaronu rurki, 2 łyżki masła
Na sos: 60 dag pieczarek lub boczniaków, 15 plasterków (grubości 1 mm) korzenia imbiru, 3 dymki lub cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3/4 szklanki bulionu warzywnego z kostki, pół szklanki śmietany 30 proc., 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, sól, biały, świeżo mielony pieprz.

1. Rozgrzać w garnku niezbyt silnie oliwę, podsmażyć na niej pokrojone w plasterki pieczarki lub boczniaki i pokrojony imbir oraz posiekane dymki lub cebulę.
2. Zalać podsmażone pieczarki śmietaną, bulionem, dodać sól i pieprz, gotować 5 – 6 minut.
3. Dodać do sosu ugotowany w dużej ilości wody makaron, wymieszać, podając posypać potrawę po wierzchu siekanymi orzechami.