Zgadnij co gotujemy?(38 B)

Jako że mnie nie ma, to rezultat zabawy będzie ogłoszony dopiero w kolejnym tygodniu. Wówczas też ujawnię też i nagrodę, która – być może – będzie przywieziona z daleka.

Tymczasem więc wytężcie szare komórki i odpowiedzcie na trzy pytania. A potem wyślijcie – proszę – odpowiedzi tam gdzie zwykle : internet@polityka.com.pl

1 – Kto to był Curnonsky i czy był naszym rodakiem?

2 – Gotował ministrowi Napoleona, rosyjskiemu carowi i jednemu ze słynnych bojarów, zostawił po sobie gorącą przekąskę podawaną do dziś na bankietach niemal na całym świecie; o kogo chodzi?

3 – Był kucharzem rodziny Potockich w Krzeszowicach, pozostawił po sobie mnóstwo przepisów, jego potomkowie żyją do dziś, choć żaden nie kontynuuje dzieła pradziada; jak się nazywał ten mistrz patelni?

I to wszystko. Teraz pora na napisanie i wysłanie odpowiedzi. A potem cierpliwe czekanie aż wulkan pozwoli mi wrócić na ojczyzny łono.