Ziołowa zupa z chrupiącymi grzankami

2 łyżki masła, 2 – 3 łyżki mąki, 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki, co najmniej 4 kopiaste łyżki posiekanych świeżych ziół: szczypiorek, zielona pietruszka, bazylia, kolendra), ząbek czosnku, sól, pieprz. Ew. pół szklanki słodkiej śmietanki 12-proc.
Na grzanki: 2 kromki chleba, łyżka masła

1. W garnku rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę dusić.
2. Do podduszonego czosnku dodać mąkę. Mieszać, aż stanie się jasna i puszysta, wówczas dolewać po trochu bulion, stale mieszając. Po zagotowaniu odstawić.
3. Do zupy dodać drobno posiekane zioła i całość zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i ew. słodką śmietanką.
4. Chleb pokroić w drobne sześcianiki, podsuszyć na suchej patelni. Kiedy zaczną się rumienić brzegi grzanek dodać masło i wymieszać.