Kurczak z ziołami

Kurczak wagi 1,5 kg, cytryna, 2 łyżki mieszanych świeżych ziół (w dowolnych proporcjach bazylia, tymianek, rozmaryn) 2 spore gałązki zielonej pietruszki, 3 ząbki czosnku, 4-5 łyżek oleju lub oliwy, kieliszek wermutu (niekoniecznie).

1. Zetrzeć skórkę z cytryny a następnie wycisnąć sok. Sprawionego kurczaka osuszyć, natrzeć sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Posypać cytrynową skórką. Do wnętrza kurczaka włożyć wszystkie zioła wraz z pietruszką. Odstawić kurczaka na 2 godziny.
2. Posmarować kurczaka olejem i wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 30 minut, po czym zmniejszyć temperaturę, ew. polać wermutem i piec dalej co najmniej 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie. Często polewać wytwarzającym się sosem.