Zupa z kasztanów

30 dag kasztanów, szklanka bulionu warzywnego z kostki, pół średniego selera korzeniowego, ząbek czosnku, niepełna szklanka słodkiej śmietanki 36 – proc., 2 łyżki masła, starta gałka muszkatołowa, cukier, sól, pieprz do smaku.

1. Kasztany naciąć na krzyż (od strony, gdzie są nierówności), piec w piekarniku o temperaturze 200 st C około 8 minut, po czym możliwie gorące, obrać ze skórki.
2. W garnku zagrzać bulion, dodać kasztany i pokrojony na kilka kawałków seler. Gotować 15 minut.
3. Wyjąć seler, dodać połowę śmietanki i zmiksować zupę, dodając w trakcie miksowania tyle bulionu, aby powstała zupa krem. Na koniec dodać masło i jeszcze raz zmiksować całość.
4. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i cukrem oraz czosnkiem.
5. Pozostałą śmietankę, dobrze oziębioną ubić i połączyć z zupą.