Zapiekanka ryżowo-mięsna

50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, cebula, 4 łyżki oleju lub oliwy, 2 ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów w zalewie, 3 woreczki ryżu do gotowania, 3/4 szklanki startego żółtego sera, sól, pieprz, łyżka posiekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego, łyżka masła.

1. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju lub oliwie, dodać mielone mięso i mieszając smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, włożyć pomidory z zalewą i wszystko razem gotować jeszcze 5 minut.
2. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć starannie.
3. Ryz wymieszać z mięsem, wyłożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, wygładzić łyżką wierzch, posypać startym serem.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C i zapiekać potrawę 20-25 minut.