Kapusta z koperkiem (i mięsem)

Nieduża główka białej kapusty, szklanka mleka, łyżka smalcu, 2-3 duże kwaśne jabłka, szklanka pokrojonej w kostkę gotowanej szynki lub chudego parzonego wędzonego boczku, szklanka pokrojonej pieczeni, pęczek koperku, sól, pieprz, na czubek łyżeczki ostrej mielone papryki.

1. Usunąć uszkodzone liście kapusty, pozostałą poszatkować.
2. Zagotować w garnku mleko i dodać kapustę oraz łyżkę smalcu i sól. Gotować 15 minut. Nie nakrywać pokrywką.
3. Pokrojone szynkę (lub boczek) oraz pieczeń dodać do kapusty i dusić 10 minut.
4. Posiekać koper, jabłka obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać do kapusty i gotować jeszcze co najmniej 5 minut doprawiając solą i pieprzem.