Zupa z porów z ziemniakami

6 dużych ziemniaków, 3 pory, kawałek selera, marchew, nieduża pietruszka, nieduża cebula, 2 łyżki masła, łyżka mąki, pół szklanki śmietany i pól szklanki mleka, na koniec łyżeczki mielonego imbiru, łyżka siekanego koperku, sól, pieprz.

1. Pory przekroić wzdłuż na połówki i umyć pod bieżącą wodą, aby usunąć piasek, który dostał się pomiędzy listki, odkroić najintensywniej zielone części, pokroić pozostałe części porów w paseczki.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w półplasterki.
3. Włoszczyznę (z wyjątkiem cebuli) zetrzeć na tarce jarzynowej.
4. Wszystkie rozdrobnione warzywa włożyć do garnka, wlać 4 szklanki wody i gotować do miękkości doprawiając solą, pieprzem i imbirem.
5. Na maśle zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać do zupy wraz z wymieszaną z mąką i mlekiem śmietaną. Zagotować.
6. Gotową zupę posypać siekanym koperkiem.