Orzechowy rarytas

2 szklanki mąki, 4 żółtka, półtorej kostki masła (375 g), pół szklanki cukru, małe opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, łyżeczka mielonego cynamonu, kopiasta łyżka ciemnego kakao.
Na polewę: szklanka cukru, 7 białek, 30 – 40 dag posiekanych orzechów włoskich, 10 – 20 dag gorzkiej czekolady.

1. Z podanych składników przygotować ciasto: najpierw posiekać mąkę z masłem i cukrem, następnie dodać żółtka, kakao i cynamon oraz cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Około godziny schładzać ciasto w lodówce.
2. Ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem do wypieków blachę z piekarnika.
3. Posiekać orzechy. Posiekać lub połamać czekoladę na bardzo drobne kawałki.
4. Przygotować polewę: ubić sztywną pianę z białek, pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Do ubitej piany dodać orzechy i czekoladę, wymieszać.
5. Wyłożyć polewę na ciasto. Piec w temperaturze 180 st C. mniej więcej 40 minut.