Fasola zapiekana w pomidorowym sosie

Pół kg fasoli jaś, cebula, 2 duże ząbki czosnku, 3 mięsiste pomidory, 4 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 0, 75 szklanki oliwy z oliwek, łyżka siekanego świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego, łyżeczka masła.

1. Fasolę umyć, zalać 4 szklankami wody i pozostawić na co najmniej 12 godzin.
2. Ugotować w tej samej wodzie przez mniej więcej 15 minut.
3. Pomidory przekroić na wierzchu na krzyż, polać wrzątkiem i zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w plastry cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojone pomidory, chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem.
5. Posmarować masłem żaroodporne naczynie, wyłożyć warstwę odsączonej fasoli, posypać ją tymiankiem, na nią wyłożyć sos z patelni. Zapiekać około 30 minut w temperaturze190 st C.