Marynowane śliwki węgierki

1 kg dorodnych, twardych śliwek, półtorej szklanki cukru, szklanka octu 10-proc., 2 szklanki wody, pół łyżeczki soli, 5 – 6 goździków, ew. łyżeczka ziaren gorczycy. 

1. Słoiczki umyć, wyparzyć, osuszyć.
2. Śliwki umyć, osuszyć, każdą kilkakrotnie nakłuć wykałaczką.
3. Zagotować w garnku wodę z octem, solą i cukrem. Do tak przygotowanej marynaty dodać śliwki i na bardzo małym ogniu gotować 5 minut. Wyjąć śliwki łyżką cedzakową i od razu powkładać je do przygotowanych słoików.
4. Do zalewy dodać goździki i lekko skruszone ziarna gorczycy, gorącą pozalewać ułożone w słoikach śliwki, zakręcić przykrywki.
5. Pasteryzować 15 minut w wodzie nie przekraczającej temperatury 90 st C