Krem szparagowy na zimno

Pęczek szparagów (50 dag), sól, cukier do smaku, 2 łyżki białego wina, szklanka śmietanki 30-proc., pół szklanki jogurtu naturalnego, sok z cytryny, 2 łyżki posiekanego szczypiorku. 

1. Szparagi umyć, obrać z twardych skórek, obgotować 10 minut w 3 szklankach wody z solą i cukrem. Szparagi wyjąć, wywar pozostawić.
2. Poobcinać czubki szparagów (mniej więcej 3 cm) i gotować jeszcze 5 minut w wywarze, po czym wyjąć.
3. Pozostałe szparagi pokroić na kawałki, dodać do wywaru wraz z masłem, winem i połową szklanki śmietany. Wszystko razem gotować pół godziny, po czym zmiksować i przecedzić przez durszlak. Ochłodzić. Dodać jogurt i jeszcze raz zmiksować zupę. Doprawić ew. solą i sokiem z cytryny.
4. Ubić pozostałą śmietanę. Dodać część do zupy, wymieszać, pozostałą dekorować chłodnik w filiżankach lub miseczkach.