Surówka lizbońska

3 średnie czerwone cebule, duży ząbek czosnku, 2 pomidory, mała cukinia, 2 winne jabłka, czerwona i zielona papryka, sól, pieprz, sok z połowy cytryny i 4 łyżki oliwy z pestek winogron. 

1. Natrzeć przekrojonym czosnkiem salaterkę w której przygotujemy sałatkę.
2. Obrane cebule pokroić w cieniutkie piórka lub plasterki.
3. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki lub cząstki.
4. Jabłka przekroi cna połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki.
5. Papryki oczyścić usuwając nasiona i pokroić na cienkie paski.
6. Wszystkie składniki wrzucić do wysmarowanej czosnkiem salaterki, wymieszać, doprawić sokiem cytrynowym, pieprzem i solą. Po 30 minutach dojrzewania surówka jest doskonała.