Pyszny ziemniaczany post

4 duże ziemniaki, 4 mięsiste pomidory, 2 łyżki oliwy16 plasterków mozzarelli, 2 łyżki pokrojonych w krążki uprzednio wypestkowanych oliwek, łyżeczka suszonej bazylii lub łyżka posiekanej świeżej, sól, pieprz. 

1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać pokroić każdy ziemniak na 4 plasterki.
2. Pomidory przekroi na połówki, wycisnąć sok z pestkami, miąższ zaś posiekać. Podsmażyć chwilę na oliwie.
3. W żaroodpornym naczyniu układać plastry ziemniaków, posypać solą i pieprzem, na każdym po trochu podsmażonych pomidorów, posolić i posypać bazylią, następnie poukładać plasterki sera i na Samym wierzchu po trochu pokrojone oliwki.
4. Zapiec potrawę co najmniej 10 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku.