Gruszki z sosem francuskim

4 jędrne gruszki, 4 łyżki cukru, łyżeczka soku cytrynowego.
Na sos: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżeczki mąki, 2 żółtka. 

1. Gruszki obrać, przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem cytrynowym.
2. W garnuszku zagotować 2 szklanki wody, obgotować obrane gruszki, wyjąć z płynu i odłożyć na talerz.
3. Przygotować syrop: do cukru dodać pół szklanki wywaru po gotowaniu gruszek, zagotować. Polać syropem ugotowane owoce.
4. Przygotować sos: Połowę mleka wymieszać z mąką, drugą połowę zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Połączyć zimne i wrzące mleko, gotować do zgęstnienia. Ostudzić. Do chłodnego sosu dodać żółtka i wymieszać.