Kapusta z mięsem po chińsku

40 dag wieprzowiny od szynki, mała główka niezbyt ścisłej białej kapusty, czerwona papryka, por, szklanka kiełków sojowych, pół szklanki rosołu z kostki, 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki oleju słonecznikowego, sól, pieprz. 

1. Mięso pokroić w cienkie plasterki, a następnie w cienkie paski. Kapustę po usunięciu głąba pokroić na spore kawałki. Paprykę pokroić w cienkie krążki, pora w talarki.
2. W głębokiej patelni (lub woku) rozgrzać olej, zrumienić na nim paski wieprzowiny, wyjąć je i na tym samym tłuszczu podsmażyć kapustę, po czym dolać rosół i dusić ją pod przykryciem około 15 minut. Pod koniec dodać paprykę, pora i kiełki sojowe.
3. Dodać do warzyw podsmażone mięso, podgrzewać wszystko razem doprawiając solą i pieprzem oraz sosem sojowym.

Potrawa ta doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem sojowym.