Flądra lub halibut w warzywach

50 dag filetów z flądry lub halibuta, 2 marchwie, pietruszka, por, kawałek selera, 2 cebule, 4 średnie pomidory, 2 łyżki tłuszczu (masła lub margaryny, oleju czy oliwy), 4 łyżki startego żółtego sera, 4 łyżki startej bułki, sól, pieprz.


Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej.
Cebule posiekać. Rozgrzać 1, 5 łyżki tłuszczu, dodać rozdrobnione warzywa i cebulę. Podlewając w miarę potrzeby wodą poddusić, dodać sól i pieprz.
Na posmarowanym pozostałym tłuszczem żaroodpornym półmisku ułożyć pokrojone na porcje filety, lekko doprawić solą. i pieprzem, na wierzchu ułożyć podduszone warzywa a na nich pokrojone w plastry pomidory. Posypać całość startym serem i tartą bułką. Zapiekać 30 minut w temperaturze do 180 st C