Szczupak z ziemniaczanym sosem

70 dag filetów ze szczupaka lub szczupak wagi 1 kg, 2 marchwie, pietruszka, cebula, seler, por, kawałek liścia laurowego, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu. 6 średnich ziemniaków, szklanka śmietany 18-proc., łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki, łyżka mąki, sok z połowy cytryny, sól. 

1. Pokroić jarzyny, zalać 3 szklankami wody, ew. dodać poodcinane części ryby (np. łeb, płetwy, kręgosłup), dodać liść laurowy, pieprz, sól i ziele angielskie i ugotować wywar. Przecedzić.

2. Filety ze szczupaka pokroić na porcje, ułożyć w rondlu.
3. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
4. Kawałki ryby i ziemniaki ułożyć w rondlu, zalać wywarem, którego powinno być tyle, aby pokrył rybę. Gotować 20 – 25 minut na wolnym ogniu.
5. Rozbić śmietanę z mąką i wlać do potrawy. Gotować chwilę, aby sos lekko zgęstniał.

Podawać ułożone na półmisku, polane gęstym sosem ziemniaczanym. Potrawa ta nie wymaga już żadnych innych dodatków, oprócz warzywnej pikantnej surówki.