Chłodnik pomidorowy

(4-6 porcji)

2 szklanki jogurtu naturalnego, 3 szklanki soku pomidorowego, ogórek, pęczek szczypiorku, 2 łyżki siekanego koperku, 2 jaja na twardo, sól, pieprz.
1. Ogórek obrać i pokroić w paski, jajka na twardo pokroić na ćwiartki, szczypiorek i koperek posiekać.
2. Wymieszać jogurt z sokiem pomidorowym, dodać ogórek oraz zieleninę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3. Dodać do chłodnika jaja, lekko wymieszać, naczynie z chłodnikiem dokładnie zakryte wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Ten najprostszy chłodnik jest bardzo smaczny, dobrze doprawiony może śmiało konkurować z chłodnikiem klasycznym.
Do pomidorowego chłodnika można dodać pokrojone w paski gotowane lub pieczone mięso z kurczaka.