Polędwiczki wieprzowe z żubrówką

(6 porcji)

3 wieprzowe polędwiczki o wadze łącznej około 80 dag, po łyżeczce majeranku, tymianku, cząbru i gorczycy, mały kieliszek (2 łyżki) żubrówki, łyżka cukru, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek.


1. Polędwiczki umyć, ułożyć w salaterce.
2. Wymieszać tymianek, majeranek, cząber i gorczycę, dokładnie posypać nimi przygotowane mięso. Odstawić na 4-5 godzin.
3. W garnku rozgrzać oliwę, obsmażyć na nim polędwiczki, podlać żubrówką, dodać sól i cukier. Dusić pod przykrywką 20-30 minut, na bardzo niewielkim ogniu.
4. Gotowe polędwiczki pokroić w ukośne plastry i podawać skropione wytworzonym sosem.

Jako dodatek do polędwiczek podawać kopytka, ryż lub odsmażane ziemniaki.
Jeżeli polędwiczki przeznaczone są na obiad także dla dzieci można, zamiast żubrówki dodać skrawek trawy żubrowej (do kupienia w sklepach z ziołami).