?Flaczki? z boczniaków

(4 porcje)

30 dag boczniaków, duża biała cebula, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, kostka bulionu warzywnego, łyżka masła, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku, ew. przyprawa do flaków.
1. Pokroić boczniaki w paseczki, cebulę posiekać.
2. Roztopić masło w garnku i podsmażyć na nim grzyby z cebulą.
3. Ugotować wywar z włoszczyzny w 4 szklankach wody, dodać kostkę rosołową.
4. Połączyć uduszone z cebulą grzyby z wywarem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie przyprawą do flaków.

Danie to jest zaskakującą wersją zupy grzybowej. Boczniaki to wspaniałe, aromatyczne grzyby, kruche i delikatne, równie znakomite w tej formie jak i smażone w oleju, panierowane uprzednio w jajku i tartej bułce.
Do zupy można podawać grzanki lub ugotowany makaron.