Zgadnij co gotujemy?(83)

Już po świętach i pewną radość z faktu, że zakończył się czas obżarstwa wyraziłem wczoraj. Ponieważ wszyscy dawaliście znać, że w Wielkanoc nie oszczędzacie się przy stole to myślę, że temat rybny można przedłużyć i na dzisiejszy quiz. Zwłaszcza, że za wyrzeczenie się mięsa będzie nagroda. Mam nadzieję, że godna. Tym razem to książka, którą Basia ocaliła od zapomnienia, przeredagowała, opracowała na nowo dodając obszerny wstęp i ostatni rozdział nawiązujący do dnia dzisiejszego. To „Kuchnia żydowska wg. Rebeki Wolff”. Aby książkę opatrzoną dedykacją i autografem otrzymać trzeba odpowiedzieć na trzy pytania (bezbłędnie oczywiście) i spiesznie wysłać list na adres: internet@polityka.com.pl

A oto pytania:

1. Czym się różni zewnętrznie homar od langusty?
2. Co łączy solę z turbotem i flądrą?
3. Wątłusz to staropolska nazwa znanej i dziś ryby pod innym imieniem, a jakim?

Już siadajcie do klawiatury. Czekam na listy i wzywam posłańca po odbiór paczki. Powodzenia!