Kapusta pekińska z imbirem

(4 porcje)
2 średnie główki kapusty pekińskiej, łyżka oleju, łyżka pokrojonego w drobne paseczki imbiru, spora szczypta soli, pół szklanki rosołu warzywnego z kostki, 2 łyżki orzeszków ziemnych (nie solonych).

1. Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać.
2. Kapustę pekińską pokroić w centymetrowe paski.
3. Rozgrzać w głębokiej patelni olej, dodać pokrojony imbir i chwilę smażyć. Dodać kapustę, smażyć 2 minuty mieszając, po czym wlać rosół warzywny, dodać sól i dusić pod przykryciem 2 minuty, aby kapusta nieco zmiękła. Odstawić potrawę z ognia, ale pozostawić około minuty przykrytą.
4. Posypać kapustę orzeszkami i podawać.

Ta pikantna dzięki imbirowi potrawa smakuje doskonale do wielu potraw, nie tylko do tradycyjnych dań kuchni chińskiej. Na przykład podana ze smażoną rybą czy kurczęcymi kotletami będzie świetnym dopełnieniem smaku.