Zgadnij co gotujemy? (54)

W miniony piątek sporo emocji wzbudziła dyskusja o potrawach, którymi karmiły nas mamy a zwłaszcza babcie. Te zapamiętane z dzieciństwa smaki zawsze wprawiają nas w dobry nastrój i zachęcają do tego, by je odtworzyć. A to jest wielce trudne. Czy wręcz niemożliwe. Czas dzieciństwa bowiem minął bezpowrotnie i możemy tylko o nim opowiadać: pamiętasz babcine pyzy, albo zwykłą gotowaną kurę w potrawce. Teraz nie ma takich kur, a o pyzach nikt nawet nie mówi… Ta dyskusja podsunęła mi pomysł na dzisiejszy quiz. A nagrodą będzie – to oczywiste jak mawia pewien polityk – książka Barbary Adamczewskiej i Beaty Meller „W kuchni babci i wnuczki” wydana przez Nowy Świat. A oto pytania:

1. Czy wiesz co to jest kulesza?
2. Zupa nic to jest coś ale skąd ta nazwa?
3. Czy mrowisko można zjeść i jak to wygląda?
Nie powinny te pytania sprawić specjalnego kłopotu. Czekam więc na odpowiedzi by przekazać listonoszowi książkę dedykacją autorki i autografami nas obydwojga. A przepisy tam opublikowane są w użyciu w naszych rodzinach i przyjaciół od ponad 150 lat. I to z dobrym skutkiem. Przypominam więc adres: internet@polityka.com.pl