Dania dla niespodziewanych gości

Niespodziewani goście nie straszą gospodarzy już tak jak przed kilkudziesięcioma laty. Po prostu dzielimy się tym,co mamy akurat w domu. Zmienił się obyczaj i nie jest już hańbą, iż nie może przyjąć gości wytwornym przyjęciem na każde skinienie. Tym niemniej niepodziewani goście to wyzwanie dla gospodarzy,którzy chcą zaprezentować miły, ciepły i zasobny dom, a niekiedy po prostu nakarmić głodne grono.Najczęściej wystarczy pomysł, który ze skromnych zapasów pozwoli przygotować w miarę szybko oryginalny posiłek. Moje przepisy oparte są na tych produktach, które zazwyczaj mam w domu: jaja, ryż, makaron, ziemniaki, wędlinę czy puszki z warzywami lub rybami. Jeżeli oprócz tych żelaznych zapasów, można coś szybko dokupić to lepiej, tym ciekawsze mogą być dania.

Oto kilka prostych propozycji:

Omlet hiszpański

1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 2 pomidory, 1 papryka, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypior lub posiekana natka, 8 jaj, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Na oliwie zeszklić pokrojoną w talarki cebulę, dodać czosnek, następnie pokrojone drobno pomidory, w końcu pokrojoną w paseczki paprykę, dusić chwilę razem, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorem lub natką, odstawić w ciepłe miejsce.
Jaja wybić do miseczki dodając 2 łyżki wody, trochę soli i pieprzu.Masło rozgrzać na dużej patelni,wylać masę jajeczną i smażyć podważając brzegi, aby masa spływała pod spód. Na usmażony omlet wyłożyć masę pomidorowo paprykową. Włożyć do nagrzanego piekarnika, aby potrawa się zagrzała. Podawać od razu bardzo gorący omlet.

Makaron z wędzonym łososiem

1/2 paczki makaronu wstążki, rurki lub innego, dowolnego kształtu,1 paczka(150 gr) norweskiego wędzonego łososia, 2 łyżki masła, 4 łyżki śmietany, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki siekanego koperku, świeżo zmielony pieprz, sól, jeśli ktoś ma ochotę można dodać 2-3 łyżki startego żółtego sera.

Ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić,odstawić.Łososia pokroić w cienkie paski.

Na patelni rozpuścić masło,dodać śmietanę i smażyć razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Chwilę jeszcze razem smażyć. Dodać makaron. Wymieszać z sosem. Zagrzać razem. Podać w ogrzanej wazie, na wierzchu poukładać paski łososia, posypać starym serem.

Boczniaki w cieście

1/2 kg boczniaków,1/2 szklanki słodkiej , 12proc. śmietanki,1 jajko,1/2 szklanki mąki,1/2 szklanki oleju do smażenia.

Boczniaki umyć i odłożyć do odsączenia blaszkami do dołu, na papierowym ręczniku.

W miseczce ubić jajko i śmietankę dodając mąkę i szczyptę soli. Powycinać resztki trzonów, które są bardzo twarde, kapelusze grzybów maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto. Odsączać na kuchennym papierowym ręczniku i posypywać po wierzchu lekko solą i pieprzem. Podawać gorące.

Bruschetta

4 bułki „paluszki”, 2 łyżki oliwy, 1/2 zielonej papryki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1/4 szklanki wina, 1 puszka obieranych pomidorów bez skórki, 1/2 łyżeczki bazylii suszonej lub 1 łyżeczka posiekanej świeżej, 1,5 szklanki startego żółtego sera, po szczypcie tymianku, papryki i soli.

Bułki poprzekrawać i na suchej patelni podpiec na grzanki. Na patelnię nalać olej, zagrzać, włożyć posiekaną zieloną paprykę, cebulę i czosnek. Smażyć 3-4 minuty. Dodać posiekane pomidory bez zalewy, sól i pieprz.

Dusić na dużym ogniu 15 minut, kilka razy zamieszać. Dodać starty żółty ser,wymieszać, gdyby było trzeba, jeszcze doprawić i rozsmarować masę na grzankach. Można jeszcze chwilę zapiekać w piekarniku.

Tofu panierowane

1 opakowanie (25 dag) tofu, 2 jaja, 2 łyżki mąki, 4 łyżki sezamu, olej do smażenia, sól.

Pokroić tofu w kostkę 4x4x2 cm. Kawałki tofu panierować w mące, roztrzepanych jajkach i sezamie. Posolić. Kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Podawać złociste gorące kostki, z dodatkiem pomidorów lub ogórków.

Martwa natura

Rzodkiewki, papryka pokrojona w paski, ogórek pokrojony w grubsze plastry, pomidory w ćwiartkach, cykoria, żółty ser pokrojony w paski, połówki jaj na twardo, paski szynki lub innego zimnego mięsa, łodygi selera naciowego marchew pokrojona w paski, grzyby marynowane, śliwki w occie, konserwowa mini-kukurydza, wszystkie rodzaje warzyw, które można jadać na surowo, 1 główka sałaty zielonej. Jako dodatek dowolne dipy

Na dużej tacy lub półmisku poukładać liście sałaty a następnie wszystkie pozostałe składniki „martwej natury”, dbając, aby były odpowiednio dobrane kolorystycznie.Dipy podawać w kilku jednakowych naczyniach ustawionych wokół.