Łyżką po mapie

Sezon turystyczny już startuje. Polski wynalazek czyli długi weekend będzie się powtarzał parę razy. Warto więc kompletować adresy miejsc dobrych dla łasuchów.

Oto one:
Gdynia, „Jack Fish”, ul. Jana z Kolna 55, tel. (0 58 ) 661 75 34 Czynne codziennie od 12 do 23. Jedną z zalet tej restauracji jest sąsiedztwo hal rybnych. Dzięki temu w karcie znaleźć można aż cztery zupy rybne, dorsza w sosie chrzanowym czy łososia z rusztu.

Gdańsk, „Kubicki”, ul. Wartka 5, tel. (058) 301 00 50, www.trojmiasto.pl Czynne codziennie od 11.00 do 22.00. Lokal otworzony w 1919 r. i cały czas w rękach tej samej rodziny. Bogate złocenia i pąsowe kotary przywołują nastrój międzywojennej Polski, a wódka z płatkami złota – goldwasser przypomina, że jesteśmy w starym Gdańsku. Smacznie!

Sopot, „Bar Przystań”, Al. Wojska Polskiego 11, tel. (058) 550 02 41, www.barprzystan.pl Czynne codziennie od 11.00 do 23.00. Pawilon stojący bezpośrednio na plaży, pośród łódek tutejszych rybaków. Godne polecenia rolmopsy po kaszubsku, filety ze świeżego dorsza, zupa rybna.

Łeba, „Wodnik”, ul. Nadmorska 10, tel. (059) 866 13 60, www.wodnik.leba.pl Czynne codziennie od 12.00 do 22.00. To Mekka amatorów węgorza smażonego na maśle. Wszystkie pozostałe dania nie umywają się do niego. Ale przyjść warto.

Sasino, „Ewa Zaprasza”, ul. Morska 49, tel. (058) 676 33 39, www.ewazaprasza.com.pl Czynne codziennie od 11.00 do 22.00. Kuchnia polska – w tym rewelacyjny móżdżek po polsku. Godne polecenia: pikantna zupa rybna i węgorz w sosie koperkowym. Wspaniała atmosfera, zwłaszcza pod parasolami lub w ogrodowej altance.

Malbork, „Zamkowa”, ul. Starościńska 14, tel. (055) 272 27 38. Czynna codziennie od 7.00 do 24.00. W Zamku Niskim, odbudowanej części krzyżackiej twierdzy, zlokalizowano kilka restauracji. Nie zrażać się tłumami turystów. Warto stracić trochę czasu dla zrazów zawijanych z kaszą gryczaną i żurku.

Elbląg, „Słowiańska”, ul. Krótka 4, tel. (055) 611 47 26. Czynna codziennie od 10.00 do 24.00. Przełamując niechęć do przeładowanego wnętrza jelenimi rogami i wypchanymi ptakami należy skorzystać z uroków kuchni staropolskiej, w tym zwłaszcza doskonałych zup i dziczyzny.

Smołdzino, „U Bernackich”, ul. Bohaterów Warszawy 26, tel. (059) 811 73 64, www.ubernackich.pl Czynny codziennie od 10.00 do 22.00. Chłopskie wnętrza przeładowane ozdobami ale karta zaspokajająca wyrafinowane gusta. Doskonałe pierogi z kurkami i ruskie. Z mięs – pieczeń Belzebuba.

Ustka, „Bar Korsarz”, ul. Limanowskiego 1A, tel. (059) 814 70 84. Rybacka knajpa zaaranżowana w pretensjonalnym kształcie żaglowca. Za to doskonale zlokalizowana w pobliżu portu. W karcie królują tutejsze ryby i sprowadzane owoce morza.

Kołobrzeg, „Pod Winogronami”, ul. Towarowa 16, tel. (094) 354 73 36, www.winogrona.pl Lokal mieszczący się obok latarni morskiej, kilka kroków od portu. Wnętrze stanowczo przeładowane. Warto jednak tu zasiąść dla rewelacyjnej rosyjskiej solianki i zapiekanki z sandacza po moskiewsku. Są także inne dania morskie.

Koszalin, „Gospoda Jamneńska”, ul. Młyńska 37, tel. (094) 345 09 82, adres internetowy www.gospoda.koszalin.pl Lokal w pobliżu wartego zwiedzenia muzeum. Kuchnia specjalizuje się w daniach polskich. W lecie czynny uroczy ogródek. Godne polecenia delikatne wątróbki z drobiu i golonka.

Frombork, „Akcent”, ul. Kościelna 2, tel. (055) 243 72 85. Jak na Zalew Wiślany przystało w karcie królują ryby. Godne polecenia: dorsz w sosie kaparowym. To chyba najtańszy z lokali tego regionu.

Świnoujście, „W Sieci”, ul. Żeromskiego 1B, tel. (091) 321 90 66. W karcie królują ryby, doskonała kapitańska zupa, a także niespotykane gdzie indziej gołąbki z rybnym farszem i bigos rybny. Bardzo tanio!

Lębork, „Karczma Rycerska” al. Wolności 9, tel. (059) 862 82 00, www.karczma-rycerska.pl Czynne od 8 do 22 ( w soboty do 5 rano). Tuż przy XIV wiecznych murach, lokal stylizowany na staropolską piwnicę. Bardzo dobre polędwiczki w sosie kurkowym i golonka w piwie. Doskonała zupa serowa.

Darłowo, „Eryk”, ul. Rynkowa 2 d, tel. (094) 314 36 86, www.eryk.com.pl Czynne codziennie od południa do ostatniego gościa. Lokal nazwany na część urodzonego w Darłowie księcia pomorskiego, będącego też królem Danii, Szwecji i Norwegii. Królewskie ambicje odbijają się w karcie. Ale godne polecenia są: bigos wikingów i zupa rybacka.

Gryfice, „Duet”, Ruta 10, tel. (091) 384 43 75, www.duet05.emeteor.pl Czynne codziennie od 11 do ostatniego gościa. W karcie – kuchnia polska, z przewagą ryb. Smaczne i na najskromniejszą nawet kieszeń.

Trzebiatów, „Ratuszowa”, Rynek 26, tel.(091) 387 48 97, www.eholiday.pl Czynne codziennie ( w sezonie letnim) od 8 do 22. Niedrogo, smacznie i rybnie. Danie popisowe – przysmak pomorski czyli schab w połączeniu z piersią kurczęcą.

Kamień Pomorski, „Pod Muzami” ul. Gryfitów 1, tel. (091) 382 22 40, www.podmuzami.pl Czynne codziennie od rana do ostatniego gościa. Z widokiem na morze, klasyczny pruski mur – same uroki. W kuchni – polskie smakołyki: sandacz faszerowany, żur w chlebie, pieczona golonka i pierogi.

Dziwnów, „Portowa”, ul. Wybrzeże Kościuszkowskie 2, tel. (091) 381 42 70, www.pokojegoscinne.kbf.pl W pobliżu przystani wakacyjnej floty pasażerskiej lokal specjalizujący się w daniach rybnych: w cieście, z wody, smażone.

Jastrzębia Góra,”Kaszebe” ul. Rutkowskiego 2, tel. (058) 674 9404, www.kaszebe.com.pl
Czynne od maja do września. W pobliżu plaży, czynne od śniadania do późnej kolacji. Kuchnia kaszubska czyli krokiety z kapustą i grzybami oraz prawdziwa orgia rybna.