Zgadnij co gotujemy?(32)

Tym razem zwycięzca quizu będzie musiał wykazać się cierpliwością. O wynikach poinformuje bowiem w kolejnym tygodniu gdy będę już Warszawie. Teraz więc proszę rozwiązać trzy zagadki i wysłać odpowiedzi na stały adres czyli internet@polityka.com.pl

Kto pierwszy (a liczą się sekundy rejestrowane przez komputer) przyśle prawidłowe odpowiedzi otrzyma „Kuchnię polską na nowo odkrytą” pióra Barbary Adamczewskiej z autografami nas obydwojga i miłą dedykacją. Dziś zajmiemy się napojeniem spragnionego. No to do roboty.

1. Co to jest kruszon?
2. Poncz to napój niezbyt w Polsce popularny, a z czego się składa?
3. Sangria to kompot z gruszek czy co innego?

Jeśli sami nie piliście tego wszystkiego, to trzeba sięgnąć po pomoc do encyklopedii. Może to być Encyklopedia sztuki kulinarnej.