Zgadnij co gotujemy (19)

To zagadka świąteczna. Będzie więc i nagroda odpowiadająca świętom. Zwycięzca będzie jeden ale za to dostanie pod choinkę dwie książki. Obie wydane przez Nowy Świat i to w ostatnich dniach. Mam na myśli książkę Barbary „Nowości na talerzu” i moją „Krwawą historię smaku”. Obie oczywiście z autografami i dedykacjami. Ponieważ obydwoje jako autorzy jesteśmy dumni z naszych ostatnich dzieł to w swoim zarozumialstwie sądzimy, że i nagrodzeni będą się cieszyć. Bo to i porcja lektury, i sporo pożytku w kuchni.

A oto pytania:
1) Skąd i kiedy (wystarczy podać stulecie) przywędrowała do Polski świąteczna choinka?
2) Trzy magiczne produkty wchodzące w skład wieczerzy wigilijnej to:
3) Wigilijnym daniem jest karp lub szczupak w szarym sosie – z czego jest ten sos?

Odpowiedzi należy przysyłać jak zwykle na adres: internet@polityka.com.pl
Kto pierwszy ten lepszy. Pod warunkiem, że odpowiedzi będą prawidłowe.